Kapcsolat


Megrendeléssel, termékekkel kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit az alábbi e-mail címre várjuk:

info@reformgyogyasz.com

Telefonon történő rendelésfelvételre nincs lehetőség, megrendelését kérjük adja le e-mailben, illetve az erre szánt megrendelő űrlap beküldésével, köszönjük!

Vállalkozás adatok, üzemeltető:

Pintér Zoltán E.V.

6723 Szeged, Zöldfa u. 4. 1/1.

Adószám: 60039215-2-26

Telefon: +36 70 547 23 57

Budapest Bank Zrt. 

10102842-44304800-01004002


Adatkezelés nyilvántartási szám:

Pintér Zoltán EV.

NAIH-70497/2013.

Csatlakozz hozzánk!

Megosztás

Bélflóra és felszívódás


Bélflóránk állapota alapjaiban határozza meg
búzafűlé kúránk hatékonyságát!


Manapság egyre több szakember ismeri el a megfelelő bélflóra betegségekkel szembeni védő hatását. Tápcsatornánkban, elsősorban a vastagbélben tömérdek apró baktérium él velünk szimbiotikus kapcsolatban és segítik egészségünk védelmét nap mint nap. Születésünktől fogva alakul az összetétele és rendkívüli mértékben hozzájárul az immunrendszerünk helyes fejlődéséhez. Kutatások igazolják, hogy azoknál a gyermekeknél például, amelyek császármetszéssel születtek és nem a normál hüvelyi flórával érintkezve látták meg a napvilágot, sokkal kevesebb és minőségileg is rosszabb baktérium flóra alakult ki a beleikben, ez később gyenge immunitáshoz vezethet.

Egy egészséges felnőtt ember bélflórája 400-1000 fajt tartalmaz, ezek közül kb. 60-70 a domináns, főként Bacteroidesek, Bifidobacteriumok, Eubacteriumok, Fusobacteriumok, Clostridiumok és Lactobacillusok alkotják. Ezek mennyiségi és minőségi összetétele határozza meg a flóra állapotát. A károsító behatások (stressz, gyógyszerek, édesítőszerek, vöröshúsok, feldolgozott élelmiszerek, dohányzás, alkohol stb.) miatt számuk időskorra akár a 30%-ukra is lecsökkenhet, ami a pathogén, azaz kórokózó baktériumok elszaporodásának kedvez, illetve gátolja a bélflóra egyes funkcióit is.

A bélflóra fontosabb funkciói:

  • Segíti a tápanyagok, mikrotápanyagok felszívódását, hasznosulását
  • Mikrotápanyagokat termelnek számunkra: Biotin, B2-vitamin, B6-vitamin, Folsav, K-vitamin
  • Aktív D3-vitamint állítanak elő számunkra (25-hydroxi vitamin D)
  • Ellensúlyozzák a pathogén baktériumok jelenlétét és működését (olyan anyagokat termelnek, melyek gátolják a kórokozók szaporodását, illetve amelyek közvetlenül elölik őket)
  • Gátolják a bélnyálkahártya sérülését, a bélfal gyulladásos betegségeinek kialakulását
  • Védő hatást fejtenek ki a pathogén baktériumok okozta fertőző bélbetegségekkel szemben
  • Gátolhatják a belek daganatos elváltozásaink kialakulását
  • Segítik a megfelelő koleszterin anyagcserét
  • A megfelelő, jó közérzet, hangulat kialakításáért felelős hormonokat, neurotranszmittereket termelnek számunkra
  • Rendkívül fontos a megfelelő immunitás és immuntolerancia kialakulásában


Kevesen tudják, de bélrendszerünk saját idegrendszerrel rendelkezik. Hormonális-, idegi impulzusok- és a vérkeringés útján testünk minden szegletével és minden szervével kapcsolatban áll a bélrendszer és ezen keresztül a bélflóra. Ez a finoman hangolt kapcsolat és a bélflóra egészsége az, ami számunkra hosszú és betegségektől mentes életet szavatolhat, hiszen már Hippokrátész is kiemelte: "A halál a bélben lakozik!".

A felsorolt funkciókból jól látszik, hogy a bélflóra szerteágazó és igen fontos hatást gyakorolt ránk. Önthetjük magunkban a világ legjobb étrend-kiegészítő készítményeit, ha a flóránk minősége rossz és ebből adódóan a hatóanyagok felszívódása elégtelen. Védhetjük magunkat rákellenes hatással bíró vegyületekkel, antioxidánsokkal, ha a bélflóránk nyújtotta "védőhártya" hiányos a belek lumenében és ezen keresztül gyulladásos elváltozásoknak majd rákos folyamatoknak adunk teret.

Ezek a bélbaktériumok közvetlenül kihatnak az immunrendszerünkre: segítik a megfelelő T1-T2 sejtek közti egyensúlyt (a T2, azaz T2-es limfociták felelősek az allergiás, túlérzékenységi rekaciók létrejöttéért) és ezzel ellensúlyozzák az allergiás folyamatok létrejöttét. Beállítják a helyes immuntoleranciót, ami gátolja, hogy szervezetünk olyan anyagokkal szemben lépjen fel harciasan, melyek egyébként abszolút semlegesek számunkra és nem jelentenek veszélyt. Segítik a szabályozó T sejtek működését, melyek szintén az immunrendszer harmónikus működéséért felelősek. [1.]

Kutatások támasztják alá, hogy a bélflóra baktériumai önmagukban is képesek aktív D3-vitamint előállítani és ezzel megannyi krónikus betegség megelőzéséhez járulnak hozzá!

Elsődleges fontosságúak az ásványi anyagok és nyomelemek felszívódása terén pl.: magnézium, króm, cink.

Hogyan védjük, támogassuk ezt a csodálatos, rejtett világot a beleinkben?


Elsősorban kerülni kell az őket leginkább károsító tényezőket. Ezen kívül érdemes időnként, kúraszerűen vagy akár napi szinten is élőflórát tartalmazó készítményeket, fermentált élelmiszereket fogyasztani, melyek magas csíraszámban tartalmaznak jótékony bélbaktériumokat ezzel elősegíthetjük pótlásukat és a belek újrakolonizálását hasznos mikroorganizmusokkal.

Fontos tudni, hogy antibiotikumok alkalmazásakor már a gyógyszerek szedése előtt egy héttel érdemes lenne probiotikumot fogyasztani és a gyógyszerek beszedése után is még 1-2 héttel pótolni kell a bélbaktériumokat. Szintén fontos tudni, hogy nem csupán az antibiotikumok károsítják a flóránkat, a vérnyomáscsökkentők, koleszterinszint csökkentők, fogamzásgátlók, szívritmusszabályozó szerek és más gyógyszerek is hajlamosak csökkenteni a csíraszámot a belekben!

A probiotikumok mellett van egy másik megoldás is a bélbaktériumok támogatásához, ezek a prebiotikumok. Olyan oligoszacharidok, melyek beleink számára emészthetetnek, így végighaladnak a tápcsatornán felszívódás nélkül, viszont a bélbaktériumoknak ezek a speciális cukrok azok, melyek tápanyagként szolgálnak. Ez mellett a prebiotikumok olyan környezetet is teremtenek a belekben a baktériumoknak, ahol jobban képesek megtapadni, szaporodni és anyagcseréjük is megfelelően tud működni, ezáltal megannyi hasznos anyagot képesek termelni számunkra! Ilyen hatékony prebiotikum például az inulin.

Jó egészséget kívánva szeretettel és üdvözlettel,

Pintér Zoltán

Tudományos hivatkozás:

[1.] Noverr MC, Huffnagle GB. Does the microbiota regulate immune responses outside the gut? Trends Microbiol. 2004 Dec;12(12):562-8.