Kapcsolat


Megrendeléssel, termékekkel kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit az alábbi e-mail címre várjuk:

info@reformgyogyasz.com

Telefonon történő rendelésfelvételre nincs lehetőség, megrendelését kérjük adja le e-mailben, illetve az erre szánt megrendelő űrlap beküldésével, köszönjük!

Vállalkozás adatok, üzemeltető:

Pintér Zoltán E.V.

6723 Szeged, Zöldfa u. 4. 1/1.

Adószám: 60039215-2-26

Telefon: +36 70 547 23 57

Budapest Bank Zrt. 

10102842-44304800-01004002


Adatkezelés nyilvántartási szám:

Pintér Zoltán EV.

NAIH-70497/2013.

Csatlakozz hozzánk!

Megosztás

Glutén helyzet

 

Most van benne glutén
vagy nincs?

 

Az igazság a búzafűlé glutén
tartalmáról!

 

 

Beszéljünk először a paleo táplálkozásról, hisz ebből kifolyólag lett fontos téma a glutén hatása a szervezetünkre!

Bizonyára már Ön is hallott a paleo vagy palolit táplálkozásról, aminek az egyik hazai fő hírnöke és védelmezője kedves ismerősöm, Szendi Gábor, klinikai szakpszichológus Úr. A paleo táplálkozás alapja a hús és bizonyos zöldségfélék fogyasztása a tejtermékek, feldolgozott élelmiszerek, a hüvelyes termések és a magas gluténtartalmú élelmiszerek helyett.

A paleo táplálkozásra áttért személyek körében valóban komoly eredmények születtek egyes krónikus megbetegedések terén, így nem is vitatom hatékonyságát és tudományos megalapozottságát!

Az más kérdés, hogy a magyarok zöme csak hormonkezelt húsfélékhez jut, ami inkább ront a helyzeten, mint segítene, másrészről igen sokan vannak, akiknél a hús olyan ritka az asztalon, mint Afrikában a fehér ember.

Az sem vitatható, hogy a gabonafélékben és a belőlük készülő élelmiszerekben jelen lévő glutén, illetve gliadin fehérje rossz hatással lehet a bélrendszer felszívó hámjára, ez mellett számos más megbetegedéssel is kapcsolatba hozták.

Mostanában olvasható volt egy ezzel kapcsolatos hírlevélben, hogy a búzafű, illetve a búzacsíra káros, mert szintén jelentős glutén tartalommal bír. Nos erre szeretnék a következőkben regálni és tisztába tenni a dolgokat, hogy Ön is hozzájusson a megfelelő és hiteles információkhoz a témával kapcsolatban!


Más a búzafű és más a búzafűlé!

A glutén és a gliadin nagy mennyiségben a gabonafélék érett magjában, így a belőle készülő lisztfélékben van jelen, ez mellett természetesen tartalmazza a növény egyes részei is, a csírában, szárban lévő rostok például.

A tönkölybúzafű és -csíra valóban tartalmaz glutént, de egészen más a helyzet a belőle préselt búzafűlével kapcsolatban! A préselés következtében a lé rostmentes és csak is a vízzel elegyet képező anyagok vannak jelen a búzafűlében.

Természetesen a préselés során kerül némi glutén a lébe, de ennek az értéke oly alacsony, hogy említésre sem méltó!

A jelenleg érvényben lévő nemzetközileg is elfogadott (WHO/FAO) értékek szerint glutén mentesnek minősül az a termék, élelmiszer, aminek a glutén tartalma 200 ppm alatt van, tehát 1 kilójában kevesebb, mint 200 mg glutén található!

Megkértem az őstermelő kollégámat, hogy végeztessünk egy vizsgálatot a Sofiel bio búzafűlére vonatkozóan és kikértem a véleményét egy tőlem független búzafüvet termesztő szakembernek is ezzel kapcsolatban, aki szintén kért ilyen vizsgálatot a termékére.

Az eredmények igen megnyugtatóak és alátámasztják az előző állításaimat!

A hivatalos vizsgálati eredmény szerint az általam kínált búzafűlé glutén tartalma kevesebb, mint 10 mg/kg, gliadin tartalma kevesebb, mint 5 mg/kg. Ez alapján elmondható, hogy a megengedett határértéknek is csak a töredékét tartalmazza, így a Sofiel bio búzafűlé gluténmentes termék és lisztérzékenyek is fogyaszthatják!

Hozzáteszem a független kolléga eredményei is hasonlóan alakultak, így általánosságban is elmondható, hogy aki búzafűlevet fogyaszt annak nincs félnivalója a gluténtől! A Food Analytica által kiállított vizsgálati jegyzőkönyvet itt tekintheti meg >>

Összefoglalva Ön akár a paleo étrend szerint táplálkozik, akár nem, a búzafűlé szerves részét kell, hogy képezze egészségtudatos életvitelének!

Viszont! A búzafű étrendkiegészítők, elsősorban tabletták, kapszulák tartalmaznak glutént, hiszen azok nem a préselt levet, hanem magát a búzafüvet kínálják a fogyasztóknak őrölt formában. Még egy ok, hogy Ön is frissen préselt vagy gyorsfagyasztott búzafűlevet fogyasszon a búzafüvet tartalmazó olcsó termékek helyett!